Ethereum vs EOS: Hvilken Blockchain for dApps er bedre?

Både Ethereum og EOS har blitt legendariske prosjekter med et seriøst bidrag for blockchain-teknologien og kryptosamfunnet. Ved første øyekast ser blokkeringene ut til å være like: begge utnytter smarte kontrakter for opprettelse av dApps. Imidlertid varierer de i kjernen. Hvilken blockchain er bedre, og hvor de skal brukes? Les sammenligning side om side av Ethereum og EOS-prosjekter.

Generell info

Ethereum

EOS

Grunnlagt

2013

2017

Grunnlegger

Vitalik Buterin

Block.one (Dan Larimer)

Markedsverdi

$ 18 401 175 484

$ 3 014 176 068

Sirkulerende forsyning / Totalforsyning

107 640 554/107 640 554 ETH

930 692062/1 027 392073 EOS

Gjeldende tokenpris

$ 170,95

$ 3,24

ROI siden token salg

5937,19%

214,02%

Hele tidenes høyde

$ 1 432,88 (13. jan 2018)

$ 22,89 (29. apr. 2018)

Rekordlav

$ 0,420897 (21. oktober 2015)

$ 0,480196 (23. okt 2017)

Historien til Ethereum

Forfatteren av Ethereum blockchain er Vitalik Buterin. I 2013 foreslo han den nye generasjonen blockchain-plattform (såkalt Bitcoin 2.0) der brukere kunne opprette og kjøre smarte kontrakter og desentraliserte applikasjoner. For å gjennomføre planene samlet Buterin teamet av likesinnede og samlet inn penger i crowdfunding-kampanjen i andre halvdel av 2014. Totalt, 31.591 BTC ble samlet inn for utvikling av Ethereum, som på det tidspunktet utgjorde $ 18 millioner. Ethereum ble lansert i juli 2015, og i mars 2016 ble plattformen oppdatert til en stabil versjon.

Et viktig øyeblikk i historien til Ethereum er separasjonen av kjeden som et resultat av nettverkets harde gaffel sommeren 2016. I juni ICO DAO ble holdt på grunnlag av Ethereum, ideen var å utvikle en plattform for automatisk investeringsforvaltning. Totalt ble $ 100 millioner i ETH samlet inn, men på grunn av en feil i den smarte kontrakten til prosjektet ble mer enn halvparten av dette beløpet stjålet av en ukjent hacker.

De stjålne pengene ble funnet og overført til en blokkert konto, men det var umulig å returnere dem til investorer uten en hard gaffel fra nettverket. Med støtte fra Vitalik Buterin og flertallet av Ethereum-samfunnet ble blockchain rullet tilbake til pengene ble stjålet og en mekanisme for å returnere midler til DAO-investorer ble lansert. Men noen Ethereum-brukere støttet ikke ideen om en hard gaffel som ble brukt til å tilfredsstille de økonomiske interessene til en bestemt gruppe mennesker. Så de fortsatte å bruke den opprinnelige blockchain-navnet til prosjektet Ethereum Classic.

Hovedutfordringen for Ethereum skjedde i desember 2017 da CryptoKitties-spillet dukket opp. Dette enkle spillet for å avle unike kattunger på blockchain viste seg så populært at Ethereum-nettverket ikke kunne takle en kraftig økning i antall transaksjoner, og overføringsgebyret steg fra $ 0,2 til $ 4. Populariteten til CryptoKitties varte imidlertid ikke lenge, og nettverket kom tilbake til normal drift. I juli 2018 ble det utført et spamangrep på Ethereum. I følge Vitalik Buterin kostet dette angrepet Ethereum $ 15 millioner, og på det høyeste hoppet transaksjonsgebyret til $ 5.

Disse hendelsene indikerer det Ethereum har alvor problemer med skalerbarhet. Imidlertid kan de løses med overgangen til Casper-protokollen og innføring av skjæringsteknologi. Dessuten bygger mange lag innen Ethereum verdensomspennende såkalte ‘Second Layer Solutions’. Denne definisjonen refererer til en sirkel av teknologier som gjør det mulig å gjøre noen beregninger off-chain og laste ut Ethereum mainnet. Dette kan igjen øke den begrensede båndbredden til nettverket.

I 2018 har Buterin begynt å avsløre detaljene om Ethereum 2.0 som er sagt til ‘verdens datamaskin’.

EOS: historien om den overveldende starten

Skaperen av EOS er Block. Ett selskap medstifter av veteran- og blockchain-visjonæren Dan Larimer (medstifter av Bitshares og Steemit). Plattformkoden er gratis – den er tilgjengelig på Github. Fellesskapsmedlemmene står fritt til å sende trekkforespørsler (forslag for å endre koden), men Block.one har det siste ordet.

Det er også tredjepartsutviklere som lager relaterte produkter: lommebøker, stemmeverktøy og plugins. Ofte gjør blokkvalidatorer selv i EOS-nettverket (blokkprodusenter) dette.

EOS har rekorden for crowdfunding-summen samlet under ICO – prosjektet mottok bidrag verdt $ 4 + milliarder! Tokensalget varte nesten et år – fra 26. juni 2017 til 1. juni 2018.

Hvorfor var EOS så populær blant investorer? Høye forventninger til EOS var betinget av de tidligere vellykkede prosjektene til den viktigste plattformutvikleren Dan Larimer og den erklærte revolusjonerende plattformskalerbarheten. Allerede på utviklingsstadiet, EOS-blokkjeden ble brukt av store industriprosjekter som Bitfinex, Bancor, Everipedia. Samtidig, før lanseringen av mainnet, økte EOS-token i pris 4 ganger.

Ethereum blockchain – det viktigste med smarte kontrakter

Ethereum blockchain er et distribuert transaksjonsmiljø for drift av data og samhandling med programkoden for desentraliserte applikasjoner, hvis drift og sikkerhet er sikret av kryptografiske regler.

De viktigste konseptuelle prinsippene til Ethereum blockchain er:

 • Enkeltelement transaksjonsopptak er en digital mekanisme som innebærer at systemet og dets brukere aksepterer den eneste riktige (kanoniske) algoritmen for å utføre operasjoner, som bestemmes av antall utførte beregninger.
 • Kryptografisk sikkerhet – alt som skjer i blockchain styres av komplekse matematiske lover som gir pålitelig beskyttelse mot hacking.
 • Statens åpenhet – muligheten for uhindret bruk av nettverket av deltakerne når som helst.
 • Strukturelt er Ethereum blockchain en kjede av unike sammenkoblede elementer som kalles blokker som består av grupperte transaksjoner. Etter at du har skrevet til nettverksdatabasen, kan ingen av dem bli endret.

I enklere ord er Ethereum blockchain en plattform som lar deg utføre aktivaoverføringsoperasjoner mellom nettverksdeltakere og lage dApps basert på smarte kontrakter..

Ideen bak Ethereum forklares av Vitalik Buterin i lekmannsbetegnelser:

Ethereum blockchain-aktivitet støttes av brukere (gruvearbeidere) som gir nettverket datakraften til utstyret sitt for å utføre transaksjonsvalideringsoperasjoner og generere nye blokker (gruvedrift). For dette mottar de en belønning fra systemet i form av ETH-mynter, som er hovedmotivasjonen for deres deltakelse i nettverket.

Rollen til ‘gass’

Alle operasjoner i Ethereum blockchain utføres gjennom transaksjoner (signerte datapakker sendt over nettverket). Dette kan være overføring av ETH-mynter, opprettelse av en smart kontrakt eller lansering av en kode programmert i en eksisterende smart kontrakt.

‘Gass’ fungerer som drivstoff for utveksling av datapakker inne i Ether-blokkjeden. Vi kan definere gass som en slags intern valuta i nettverket som karakteriserer antall beregningsoperasjoner som kraften til gruveutstyr brukes på.

Alle Ethereum-transaksjoner har standard informasjonsinnhold:

 1. Hasj;
 2. Nummeret på inkluderingsenheten;
 3. Adressene til lommebøkene som er involvert i operasjonen;
 4. Digital signatur;
 5. Antall mynter sendt
 6. Grense og kostnad for gass;
 7. Kommisjon;
 8. Vilkårlig melding for mottakeren (valgfritt).

I EOS-nettverk brukes ikke ‘Gas’.

Det særegne ved EOS blockchain

I likhet med Ethereum implementerer EOS smarte kontrakter og gir verktøy for oppretting av apper. Den største fordelen med EOS blockchain er bruken av er DPoS. Hvordan skiller det seg fra PoS?

DPoS (Delegated Proof-of-Stake) er en konsensusalgoritme som ble utviklet av Dan Larimer i 2013 for sitt BitShares-prosjekt. Denne protokollen kalles også en form for "digitalt demokrati."

Forskjellen mellom DPoS og PoS er separasjonen av nettverksdeltakere i blokkprodusenter og velgere. Med andre ord, ikke alle EOS-myntholdere kan være direkte involvert i å lage blokker. For å bli validator må et nettverksmedlem oppfylle to krav:

 1. Har tilstrekkelig teknisk kapasitet til å opprettholde den jevne driften av 24/7 noden.
 2. Oppretthold et upåklagelig rykte og bruk ressurser på å bygge et samfunn og skaffe de nødvendige brukerstemmene.

21 validatorer er involvert i opprettelsen av hver nye EOS-blokk. Men det er mange flere som ønsker å ta dette stedet. Blokkprodusenter velges av nettverksdeltakere, og vekten av hver stemme avhenger av velgerens totale eiendeler. Utvalget av validatorer med høyest antall stemmer danner en kø, hvorfra validatorer velges for neste runde med å opprette blokker.

En stemme kan når som helst overføres til en annen validator. Du kan også stemme på flere blokkprodusenter samtidig, og stemmene vil være like sterke. Tap av brukerstemmer fjerner validatoren fra spillet. En slik politisk struktur tvinger validatorene til å avstå fra misbruk og bør ifølge Larimer gjøre umulig samarbeid og overdreven sentralisering. I november 2019 etter overbelastningen i Ethereum-nettverket forårsaket av en skyggefull luftdrop, bestemte Block.one seg selv for å delta i blokkprodusentens folkeavstemninger..

I PoS avhenger sjansen for å bli en blokkvalidator av antall mynter som er blokkert i lommeboken, mens i DPoS spilles denne rollen av stemmene som ble gitt av blokkprodusenten av nettverksdeltakere..

I motsetning til PoS er myntene som brukes i stemmegivningen ikke blokkert i lommeboken, men kan brukes fritt. Dette vil redusere vekten av velgeren i neste avstemning. En annen forskjell er mangelen på et obligatorisk minimumsbeløp for mynter for å stemme.

Hvordan EOS skiller seg fra Ethereum?

 1. Fravær av transaksjonsgebyrer eller “gass”. EOS er gratis å bruke;
 2. I whitepaper hevder utviklere at EOS vil være i stand til å behandle millioner av transaksjoner per sekund. Ethereum-nettverkets båndbredde er opptil 30 transaksjoner;
 3. EOS bruker den opprinnelige DPoS (Delegated Proof-of-Stake) konsensusalgoritmen. DPoS får skryt for skalerbarhet og lave energikostnader, men kritiseres for den komplekse styringsstrukturen og faren for sentralisering;
 4. Plattformen krever ikke kunnskap om unike programmeringsspråk – desentraliserte applikasjoner kan opprettes i C ++;
 5. Nettverksadministrasjonsmodellen er en kompleks struktur med spillereglene som er foreskrevet i grunnloven. Forholdet mellom deltakerne reguleres av smarte kontrakter, og tvister løses av det spesielle voldgiftsorganet til EOS Core Arbitration Forum (ECAF).

Ethereum vs EOS sammenligning side om side

Her er en detaljert sammenligning side om side av Ethereum- og EOS-blokkjeder:

Ethereum

EOS

Token-modell

Begge bruker inflasjonstokenmodell (tokens blir utstedt på nytt for å gi bonuser til gruvearbeidere). Vitalik Buterin planlegger å fjerne eller redusere inflasjonen i Ethereum. EOS-inflasjonen er 5% per år.

Smarte kontrakter

Ethereum-smarte kontrakter er skrevet i Solidity (programmeringsspråket utviklet av teamet deres) som ligner på JavaScript.

EOS smarte kontrakter er skrevet i C ++. Å skrive smarte kontrakter på EOS er enklere enn å skrive smarte kontrakter på Ethereum. Det er hele spekteret av funksjoner levert av C ++ som gjør det mulig å opprette smarte kontrakter raskere og enklere.

Transaksjonsbetalingsmodell

Hver operasjon i en smart kontrakt koster en viss mengde GAS. En blokk har noe begrenset mengde GAS. Det er umulig å lage en uendelig kompleks smart kontrakt siden gass koster penger og nettverket er beskyttet mot spam.

EOS-transaksjoner er nesten gratis. I stedet for bensin er det nettverksbåndbredde som tildeles hver bruker, avhengig av hvor stor andel av EOS-tokens.

Transaksjoner per sekund

15 TPS

~ 3000 TPS

Smart kontraktsmotor

Ethereum Virtual Machine

Webmontering

Språk for smarte kontrakter

Tørrhet

C++

Kontomodell

Flat modell (alle adressene er like)

Hierarkisk modell (hovedregnskap og datterselskaper)

Ressursdeling

For å gi en smart kontrakt tilgang til ressursene til en annen (lagring), må du spesifikt oppgi delegatanropsfunksjonen.

Man kan tildele forskjellige rettigheter: hvilken kontrakt, adresse eller konto som har tilgang.

Konsensus

Bevis for innsats

Delegert bevis på stav

Styre

Off-chain

Onchain (ved å stemme)

Hva med dApps?

Både EOS og Ethereum er mye brukt til å lage desentraliserte applikasjoner (dApps). Da Ethereum var den eneste plattformen med smarte kontrakter og alle nødvendige verktøy, pleide det å være veldig populært. Imidlertid endret introduksjonen av EOS, Tron og blockchains landskapet på dApp-markedet. Her kan du se statistikken:

EOS-apper er mer utbredtEOS vs Ethereum dApps statistikk (bilde av stateofthedapps)

Åpenbart er antall fungerende EOS dApps ikke så stort, men de brukes av et større antall mennesker, og volumet av transaksjoner er flere ganger større.

Interessant å merke seg, Ethereum dApps er stort sett til stede i to sfærer: gambling & spill og utvekslinger & økonomi. Det er sektorene der bruk av smarte kontrakter er avgjørende for å løse spørsmålene om tillit.

Ethereum dApps etter antall og kategorierEthereum dApps transaksjonsstatistikk (bilde av stateofthedapps)

Antall opprettede EOS-applikasjoner er ikke så imponerende til tross for det enkle arbeidet med C ++ språk og utviklerverktøy fra EOS. Imidlertid kan kvaliteten på disse dAppene være høyere, og de tiltrekker seg raskt tusenvis av brukere.

Antall nye EOS dAppsEOS ny dApps-statistikk (bilde av stateofthedapps)

EOS dApps er også mye brukt i gambling- og økonomisfærer, spesielt e-handel. De mest populære dAppene basert på EOS er EOS Knights, EOS Dynasty, Dice, Hold’em Poker King – alle er relatert til spill.

Bunnlinjen

Utviklet av ekte kryptografiskeksperter, gir både Ethereum- og EOS-blokkjeder uendelige muligheter for dApp-utviklere – deres smarte kontrakter kan brukes nesten hvor som helst, på alle områder. Imidlertid er det underliggende teknologiske grunnlaget for EOS litt mer avansert, og det er derfor EOS dApps er mer interessante for devs, for ikke å nevne den eksepsjonelle transaksjonshastigheten og nær null-transaksjonsgebyrene. Ethereum har en lys fremtid, men skalerbarhetsproblemet og noen få flere problemer bør løses av Vitalik Buterins team i nærmeste fremtid.