Hva er en desentralisert utveksling (DEX)?

I en tid med desentralisering mulig med fremkomsten av Blockchain-teknologi, ser vi mange hverdagslige ting som vi bruker begynner å skifte fra sentraliserte til desentraliserte former. Bitcoin er det beste eksemplet på dette, ettersom det er en valuta som ikke har en sentral utsteder, i stedet blir den kontrollert av alle de millioner av gruvearbeidernodene i nettverket. Det er ingen sentral myndighetsfigur som kontrollerer det hele. Så hvordan kan desentralisering oversettes til en utveksling? Klart det er kryptobørser, som Coinbase, Gemini, Bittrex, etc., men disse børsene er fortsatt sentraliserte.

Den desentraliserte sentralen

En desentralisert børs (DEX) er et børsmarked som ikke er avhengig av en tredjepartstjeneste for å holde kundens midler, for eksempel Coinbase. I stedet skjer handler direkte mellom brukere i et p2p-nettverk gjennom en automatisert prosess. Dette systemet er opprettet ved å lage proxy-tokens, som er kryptoaktiva som representerer en viss fiat eller kryptovaluta. En annen måte å gjøre dette på er å bruke eiendeler, som for eksempel kan representere aksjer i et selskap, eller gjennom et desentralisert sperringssystem med flere signaturer, blant andre løsninger som er under utvikling.

Dette systemet står i kontrast til den nåværende sentraliserte modellen der brukere setter inn sine midler og børsen utsteder en IOU som kan handles fritt på plattformen. Når en bruker ber om å ta ut pengene sine, konverteres disse tilbake til kryptovalutaen de representerer og sendes til eieren.

Operasjonelle DEXer å sjekke ut

 • IDEX

 • Bølger DEX

 • OpenLedger DEX

 • CryptoBridge DEX

 • Airswap

 • EtherDelta

Viktige forskjeller mellom sentraliserte og desentraliserte børser

Anonymitet

Desentraliserte utvekslingsplattformer for kryptovaluta handler om anonymitet. Betrakt dem som distribuert Blockchain-ekvivalent av sentraliserte børser.

Offentlige forskrifter som har trådt i kraft har ført til at strenge identifikasjonslover overholdes. Det er vanskelig å handle anonymt på en sentralisert utvekslingsplattform for kryptovaluta. Nylig tvang Coinbase alle brukerne til å legge til adresser, personnummer og identitetsdokumenter hvis kunder vil fortsette å bruke børsens tjenester. Hvem vet hva slags regjering som rapporterer at Coinbase vil bli tvunget til å gjøre skattetid tidlig i 2019.

Autentisering

Det er ikke nødvendig å stole på en tredjeparts mellommann for brukerautentisering. Med smarte kontrakter på plass og en rekke implementeringer av Blockchain-protokoller, er hele systemet bygget for å gi tillitsfri autentisering og autorisasjon av kryptotransaksjoner. Systemet er designet for å kjøre på det med smarte kontakter som håndhever utvekslingspolitikken og sørger for at brukerne ikke kan doble utgifter og at de får lovede betalinger. Tredjepartsautentisatoren fjernes fra ligningen.

Fordeler med desentralisert kryptokursutveksling

Midler kontrollert av brukere

En desentralisert børs eies og kontrolleres av alle deltakerne, så det er ingen sentral myndighet som har forvaring av innskudd. Kontrollen av pengene er alltid i kundens hender siden nettverket bruker et p2p-nettverk. Smarte kontrakter regulerer og sikrer riktig utførelse av handler og betalinger, som skjer mellom brukere i nettverket. I tillegg kontrollerer brukerne sine private nøkler så vel som midlene til enhver tid i en desentralisert utveksling. Det er ingen problemer mellom byttemyndigheten og brukeren, så noen problemer, som tapte midler, dukker opp.

Transaksjoner: raskere, billigere

Potensial for å tilby en plattform som muliggjør raskere, billigere og mer kostnadseffektive kryptobørs / handelstransaksjoner enn sentraliserte børser. Fjerningen av tredjepartsautentisatoren reduserer gebyrene og forsinkelsestiden før kjøps- / salgsordrer behandles drastisk.

Hacks og serverens nedetid reduseres

En desentralisert utveksling er langt mindre utsatt for angrep enn sentraliserte utvekslinger. Det har vært mange høyprofilerte hack på store sentraliserte krypto-utvekslingsplattformer som viser hvor mottakelig sentralisert utveksling er for cyberangrep. desentraliserte børser har ikke et eneste inngangspunkt, i likhet med en Blockchain. Som sådan vil en hacker måtte kompromittere mer enn halvparten av nettverket for å kunne kommandere systemet. Hvis bare en node blir tatt offline, kompromitteres ikke hele nettverket.

Hardware-lommebøker er enkelt integrert

Mange desentraliserte sentraler tilbyr jevn integrering med maskinvarelommebøker, noe som sikrer en mye tryggere transaksjon. Brukere kan sende tokens direkte fra maskinvarepungene sine til smarte kontrakter på mange desentraliserte børser. I sentraliserte sentraler er det omvendt ikke mulig fordi brukere må legge inn private nøkler manuelt for å flytte mynter fra maskinvarepunger til sentraliserte sentraler. Dette åpner transaksjonen for phishing, samt nøkkellogging og stjeling av nøkler og passord.

Ulemper med desentraliserte kryptokursutvekslinger

Selv om det høres ut som en desentralisert utveksling er et universalmiddel for alle sykdommene ved de sentraliserte utvekslingene, er vi ikke der ennå, ettersom disse utvekslingene fremdeles er veldig grønne og ikke er rettet mot en nybegynner..

Avanserte brukere

Sentraliserte børser har lett forståelige faner og knapper på sine nettsteder, mens mange desentraliserte Bitcoin-børser har et forvirrende utvekslingspanel som tar litt tid å bli vant til. Disse er ikke for nybegynnere, og siden mange mennesker i kryptosfæren er nye brukere, vil de bli utelatt til teknologien forenkler.

Bare grunnleggende handel

Fra nå av støtter de fleste desentraliserte børser bare de grunnleggende funksjonene for utveksling av kryptovalutaer: kjøp og selg. Mange av de avanserte handelsfunksjonene som marginhandel, stop-loss-handel osv. Er en av grunnene til at desentraliserte børser ikke har oppnådd mye popularitet i det større kryptovalutahandelsmiljøet. Som med hvilken som helst teknologi, kan vi imidlertid forutse at disse funksjonene vil komme etter hvert.

Ingen krypto / fiat handler

DEX-ene der ute har ikke muligheten til å handle fiat for øyeblikket, noe som krever at det allerede er krypto i banken, eller muligheten til å flytte det gjennom en annen sentralbørs, som slags beseirer formålet med å bruke en DEX hvis du må passere gjennom en sentral sentral først.

Lav likviditet

Siden børser ikke er så populære blant massene, betyr det at de har lave volumer og lav likviditet. Dette kan være et stort problem hvis det er en massiv salgsordre som utføres og alle midlene tørker opp. Brukere kommer til å sitte fast og prøve å gjøre uttak til noen kjøpsordrer kommer over akterspeilet.

Tre fordeler for desentraliserte børser

 • Brukeren kontrollerer pengene sine

 • Brukeren forblir anonym

 • Hacks dempes på grunn av desentralisert natur, en bytte kan ikke gå ned

Tre negativer til sentraliserte utvekslinger

 • Brukeren kontrollerer ikke sine midler, det gjør utvekslingen

 • Brukeren kan ikke være anonym, de må sende inn ID

 • Hack og server nedetid kan redusere hele sentralen

Fremtiden er her!

Mens DEX-er tilbyr potensial, er de i begynnelsen og vil ikke være en stor konkurranse om tradisjonelle børser ennå. Imidlertid er det flere handelsverktøy og funksjoner er lagt til sammen med muligheten til å kjøpe og selge fiat, så pass opp! Tradisjonelle børser vil ha noen større konkurranse å kjempe med.